Onbelaste reiskostenvergoeding misschien per 1 juli omhoog

In het afgelopen jaar is de benzineprijs € 0,90 per liter gestegen, alleen dit feit al betekent dat een gemiddelde werknemer 5 cent per kilometer extra kwijt is voor zijn zakelijke kilometers. Werkgevers mogen maximaal 19 cent per kilometer onbelaste reiskostenvergoeding geven aan hun werknemers, maar zij zijn daartoe niet verplicht. Niet iedereen krijgt dan ook deze vergoeding: slechts 71 procent van de werkenden ontvangt een reiskostenvergoeding.

Bijna één op de vijf werknemers is bang voor financiële problemen als de werkgever de reiskostenvergoeding niet verhoogt ter compensatie van stijgende brandstof- en energieprijzen. 16 procent van de werknemers geeft aan dat het niet vergoeden van de hogere reiskosten voor hen een reden is om op zoek te gaan naar een andere baan bij een werkgever die dit wel doet.  Dit blijkt uit onderzoek van HR-dienstverlener Visma | Raet.

Van 19 naar 23 cent per kilometer
Staatssecretaris Van Rij gaat kijken of de onbelaste reiskostenvergoeding per 1 juli 2022 versneld omhoog kan. Dat heeft hij gezegd in een debat van 23 maart.

“De verhoging van de onbelaste reiskostenvergoeding zal worden ingevoerd. In centen gaat deze van €0,19 eerst naar €0,21 en uiteindelijk naar €0,23”.

Daarnaast …
Het kabinet heeft op 11 maart aangekondigd van plan te zijn om per 1 april de accijns voor benzine en diesel tijdelijk te verlagen met 21 procent. De verlaging van de accijnstarieven is tijdelijk en geldt voor 9 maanden.
Het accijnstarief per liter benzine daalt met 17,3 cent en het accijnstarief van diesel met 11,1 cent.

Wat kun je als werkgever doen?

De negentien cent is niet het maximumbedrag dat werkgevers mogen uitbetalen. Dit bedrag is fiscaal onbelast, er mag dus meer worden uitgekeerd – alleen wordt dat deel dan wel belast. Al met al wil je er als werkgever alert op zijn dat medewerkers niet in de financiële problemen raken. Je kunt hierover in gesprek gaan met je medewerkers en kijken waar je het verschil kunt maken.

Heb je vragen over hoe je op dit moment een verhoging kunt geven en wat de fiscale lasten hiervan gaan worden? Neem vrijblijvend contact met ons op via het contactformulier óf bel naar 085- 782 05 78.