Ibeo Automotive Eindhoven B.V. is een dochteronderneming van Ibeo Hamburg en is opgericht in 2017 op de High Tech Campus in Eindhoven, alwaar zij nog steeds gehuisvest zijn. Het moederbedrijf is een van de wereldleiders op het gebied van automotive LiDAR (light detecting and ranging) gebaseerde systemen. Tal van bekende automerken maken al jaren gebruik van ibeo-sensoren voor hun Advanced Driver Assist Systems (ADAS). ADAS-systemen hebben als doel auto’s veiliger te maken; denk hierbij aan de Adaptive Cruise Control die wij, als vanzelfsprekend, vinden in de auto’s van tegenwoordig. De ontwikkelingen bij Ibeo concentreren zich op autonome rijtoepassingen waarbij gebruik wordt gemaakt van solid-state sensoren. De sensoren die hier ontwikkeld zijn, worden via een simulatie op de computer gecontroleerd. Zo’n simulatie wordt een levensechte situatie nagebootst waar te zien is hoe de sensoren reageren op verschillende situaties in het verkeer en wat de gevolgen kunnen zijn. Hiermee worden vroegtijdig problemen voorzien om te zorgen dat onveilige situaties zich niet voor kunnen doen in het echte leven.
Hij was een van de weinige specialisten in deze branche
De managing director van Ibeo Automotive Eindhoven B.V. was al 15 jaar te vinden in het vakgebied van de sensoren. Vooral op het gebied van radar en laserscannercamera’s thermisch infrarood; hij was een van de weinige specialisten in deze branche. Zelf heeft hij een soortgelijk simulatiesysteem gebouwd (prescan) wat gebruikt wordt om sensoren en autonome systemen te ontwikkelen/testen. TNO, waar hij toentertijd werkte, was een klant van Ibeo waardoor hij in contact kwam met het moederbedrijf en uiteindelijk de mogelijkheid kreeg om een dochteronderneming op te starten. Dit aanbod kwam zeer onverwachts, maar is wel één van de dingen waar hij trots op is.
De toekomst voor Ibeo gaat er wellicht anders uit zien. Toen Covid-19 opstak, is veel productie stil komen te vallen; zeker in de autobranche. Een aantal “grote jongens in deze wereld” zijn stilzwijgend omgevallen en overeind geholpen door de overheid. Wel met de belofte om volledig over te gaan op elektrisch voertuigen. Door deze belofte op te volgen gaat het inzetten van de sensoren veranderen en is het tijd om na te denken en wellicht andere industriegebieden met de sensoren te gaan betreden. Maar dat is nog ver in de toekomst en staat nog in de kinderschoenen.
Men wil een soort “lego-set” maken
Ibeo is vooral bezig met technologische ontwikkeling. Elke sensor werkt anders en ze worden steeds ‘exotischer’. Omdat men veelal vergelijkbare componenten gebruikt, wil Ibeo een soort “lego-set” maken. Als het ware een soort DIY-pakket, waarmee klanten zelf hun sensor kunnen opbouwen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld optische- en detectie-elementen.
Om het modelleren en testen van deze legostenen te versnellen, wil het bedrijf zich op een andere ruimere locatie gaan vestigen waar ruimte is om nieuwe enthousiaste collega’s te verwelkomen. Het bedrijf wil van het huidige personeelsbestand van 21 groeien naar een team van tenminste 35 medewerkers. De managing director is het meest trots op de mentaliteit die heerst binnen de organisatie. Alle medewerkers zijn zeer gemotiveerde mensen die samen willen bouwen aan een nieuwe toekomst. Het is een uniek bedrijf wat een specifieke markt betreedt. Het samenwerken is zeer belangrijk en het team wat er nu staat is een klokwerk dat gesmeerd loopt, maar dat ook toe is aan een volgende stap. Een van die stappen is het uitbouwen van de organisatie.
Wanneer iedereen aan het werk is, valt niet meteen op wie de managing director is.
Binnen het bedrijf heerst er een zeer informele sfeer. Wanneer iedereen aan het werk is, valt niet meteen op wie de managing director is. Van allen werkt hij misschien nog wel het liefste aan de producten en opleveringen van de projecten. Dit maakt dat er een gezellige sfeer hangt, maar ook dat de mensen het werk leuk vinden en blijven vinden.
Er zijn wel nog wat doelen gesteld voor het komende jaar. Het management wil verder werken aan een professionelere werkomgeving, ook om transparanter te zijn tegenover de medewerkers. Zo kunnen de oorspronkelijke groeiplannen weer opgepakt worden. Daarnaast wil men gaan onderzoeken welke andere marktsegmenten/industriegebieden Ibeo kan betreden. Kortom, er staat weer genoeg op de planning.
Ibeo is bij P&O Huys terecht gekomen, omdat de managing director op zoek was naar een partij die voor hem de HR-zaken uit handen kon nemen. In het verleden kreeg hij HR-ondersteuning vanuit een van de aandeelhouders, de multinational ZF. Door een reorganisatie in Nederland werd hij gedwongen de HR-zaken elders te beleggen. De organisatie is momenteel nog te klein voor een eigen HR-afdeling. Al snel kwam hij uit bij P&O Huys. Wat hem aansprak en belangrijk voor hem was is de pragmatische, laagdrempelige, directe – en eerlijke communicatie. En zoals het nu gaat is een eigen HR-afdeling niet eens meer een wens. P&O Huys vervult nu deze functie als externe partij.
De diensten die worden afgenomen zijn vooral gericht op het opstellen van arbeidsovereenkomsten, een goed personeelshandboek en ondersteuning bij ziekteverzuim. In de nabije toekomst gaat men gebruik maken van een uitgebreider dienstenpakket. De standaard van “platte HR” wordt constant verlegd, maar is wel belangrijk om bij te houden. Om de werkomgeving te professionaliseren en optimaliseren is voor hen een passend functie- en salarishuis zeer belangrijk. Hierdoor ontstaat er transparantie voor de medewerkers voor wat betreft verwachtingen en mogelijkheden. Het belangrijkste wat hij van P&O Huys verwacht is dat de brede zorg op het gebied van HR uit handen wordt genomen.