Er is veel discussie gaande als het gaat over het vragen naar de QR-code op de werkvloer. Er zijn met name onduidelijkheden voor wat betreft de regels op dit moment en wat de regels gaan worden zodra 2G ingevoerd wordt. In sommige branches vragen werkgevers nu al om een QR-code. Die geluiden klinken met name in de bouw-, schoonmaak- en cateringbranche. De wetgeving is hier echter duidelijk over:
het vragen van de QR-code voor toegang tot de werkvloer is (nog) niet toegestaan.
Momenteel wordt voornamelijk om de QR-code gevraagd aan toeleveranciers. Schoonmakers, loodgieters en bouwvakkers worden door hun werkgever naar een opdrachtgever gestuurd. Vaak trekken de opdrachtgevers in horeca en theaters, die bezoekers om een QR-code moeten vragen, die lijn vaak door bij toeleveranciers en dienstverleners die in het pand moeten zijn vanwege hun werk.
Duidelijke uitzondering in de wet
Het gaat in die gevallen niet om een directe werknemer-werkgever-verhouding, maar om een verhouding tussen opdrachtgever en personeel van opdrachtnemers. Een toeleverancier of dienstverlener de toegang ontzeggen omdat hij of zij geen QR-code kan tonen, mag dus niet. De Tijdelijke Wet Coronatoegangsbewijzen bepaalt dat je een coronapas moet kunnen laten zien als je toegang wil hebben tot een pand in de horeca, evenementen-, sport- en cultuursector. In deze wet is een duidelijke uitzondering opgenomen dat de QR-code niet gebruikt mag worden om toegang tot de werkvloer te krijgen. Werkgevers die hun personeel toegang tot de werkvloer weigeren omdat zij hun QR-code niet willen laten zien, moeten die werknemers sowieso doorbetalen.
Klant of werknemer?
Op sommige punten schuurt het wel. Een horecabaas mag zijn werknemers niet om een QR-code vragen, maar als diezelfde werknemers als klant een biertje komen drinken, moet hij juist om een QR-code vragen. Dit geldt eveneens voor vergaderingen die in horecagelegenheden worden gehouden. Daar zullen werknemers ook een QR-code moeten laten zien.
Gaan de regels veranderen?
De kans zit erin dat bij de komende persconferentie de 3G-maatregel wordt omgezet naar 2G. Wat 2G ten opzichte van 3G als voordeel heeft, is dat minder mensen zonder antistoffen met elkaar in contact komen. “Ongevaccineerde mensen kunnen met het huidige systeem binnenkomen met een negatieve test. Vervolgens kunnen ze ter plekke besmet raken en hebben dan een grotere kans om ernstig ziek te worden. Ze hebben minder antistoffen dan mensen die zijn gevaccineerd of genezen”, aldus Frits Rosendaal, epidemioloog aan het LUMC tegen Nu.nl. Volgens Rosendaal is meest ideaal om de 2 methodes door elkaar te gebruiken zodat bij drukke evenementen een negatieve test ook noodzakelijk is.
Van 3G naar 2G, of toch 1G?
Als tegenhanger van 3G en 2G stelt de ChristenUnie 1G als alternatief voor. Bij deze methode moeten zowel gevaccineerden en ongevaccineerden een negatieve test kunnen overleggen als ze ergens naar binnen willen. Het kabinet heeft aangegeven dit in de overwegingen mee te nemen, maar demissionair minister De Jonge geeft ook aan hier geen voorstander van te zijn. Dit zou namelijk betekenen dat er dagelijks honderdduizenden tests moeten worden afgenomen.
Wil je weten wat in jouw situatie wel of niet mag, of heb je vragen over hoe je hier samen met je medewerkers op een constructieve manier mee om kan gaan? Bel dan eens naar: 085-0782 05 79 óf mail naar info@pnohuys.nl.