Regeling voor vaste reiskostenvergoeding aangepast

De 128-dagenregeling die werkgevers kunnen toepassen voor de onbelaste vaste reiskostenvergoeding wordt in het Belastingplan 2022 aangepast. Deze geldt voortaan pro rata, dus de reiskostenvergoeding wordt naar verhouding berekend.

Als een werknemer ten minste 128 dagen per kalenderjaar naar een vaste werkplek reist (woon-werkverkeer), mag een werkgever een vaste onbelaste reiskostenvergoeding geven alsof de werknemer 214 dagen per kalenderjaar naar die vaste werkplek reist. Deze bestaande regeling wordt aangepast vanwege de introductie van de onbelaste thuiswerkkostenvergoeding, waarvoor een vergelijkbare regeling gaat gelden. De twee gerichte vrijstellingen voor de thuiswerkkosten en de reiskostenvergoeding voor woon-werkverkeer mag de werkgever niet tegelijkertijd toepassen op één werkdag.

Pro rata toepassing van 128-dagenregeling

Het kabinet stelt voor om de 128-dagenregeling pro rata toe te gaan passen als structureel (gedeeltelijk) wordt thuisgewerkt. Voor de vaste reiskostenvergoeding geldt dan dat de werkgever deze moet toepassen op basis van het aantal dagen waarop die werknemer in de regel naar kantoor reist. Dit geldt onder de huidige regels voor het aantal werkdagen van parttimers. De vaste reiskostenvergoeding gaat straks nog steeds uit van 214 werkdagen, maar moet voortaan worden herberekend als de werknemer in de regel vier dagen, drie dagen, twee dagen of één dag per week naar een vaste plaats van werkzaamheden reist. Incidentele dagen die anders zijn (zoals een cursusdag of een vrije dag), hebben geen gevolgen voor de vaste reiskostenvergoeding.

Voorbeeld vaste onbelaste kostenvergoeding

Een voorbeeld: stel dat een werknemer drie dagen per week naar een vaste werkplek gaat. Voor de onbelaste vaste reiskostenvergoeding voldoet de werknemer aan de voorwaarde om de 128-dagenregeling toe te passen als de werknemer ten minste 76 dagen van het kalenderjaar (3/5 van 128 dagen) naar deze vaste werkplek reist. In dat geval mag de werkgever de vergoeding berekenen alsof de werknemer op ten hoogste 129 dagen (3/5 van 214 dagen) van het kalenderjaar naar de vaste werkplek reist.

Nog steeds niet helemaal duidelijk hoe het nu werkt? Neem gerust contact op met P&O Huys via telefoonnummer … Wij helpen je graag verder.